Up DAF Iveco Kenworth Mack MAN Mercedes Peterbilt Renault Scania Volvo

In 1901 werd in New York de Mack Brothers Company opgericht, met als directeuren John (Jack), Augustus (Gus) en William (Willie) Mack. Vanaf 1904 werden hun voertuigen geproduceerd onder de naam Manhattan. Deze naam heeft het niet lang volgehouden, want al in 1910 werd er gekozen voor de later legendarische naam Mack. Als krachtbronnen gebruikten Mack hun eigen ontworpen benzinemotoren.
    In 1911 werd de International Motor Company opgericht, waaronder de Mack Brothers Motor Car Company en de Saurer Motor Campany vielen. Kort daarna, in 1914 werd de middelzware AB geintroduceerd. Een jaar later volgde de legendarische AC. De robuuste AC deed het in WO I zo goed, dat de Britse soldaten hem de koosnaam "Bulldog" gaven. Deze koosnaam sloeg aan en vanaf 1922 is het in het merkenembleem opgenomen.
    In de jaren die volgende werden er meer beroemde modellen op de markt gebracht, zoals de BJ en de BB uit 1927. Later volgende nog de gestroomlijnde E modellen met een laadvermogen van maximaal 4 ton. In de Tweede Wereldoorlog bouwde Mack onder meer vrachtwagens voor het Amerikaanse leger.
    In de jaren vijftig kwamen de B, H en G series uit. De B modellen met torpedofront behoorden tot de meest bekende Mack's. Tot 1966 werden er in totaal 127.786 exemplaren gebouwd. In datzelfde jaar kwam ook de opvolger, de R serie, uit.
    In 1962 werd er wederom een beroemd model gelanceerd, de F serie. Deze modellenreeks werd een wereldwijd succes. Daarna ging het goed met Mack en verrezen en over de hele wereld assemblagefabrieken van Mack.

In 1979 kwam Renault voor het eerst in beeld. Het verwierf een belang van 10% in Mack. Drie jaar later, in 1982 kwam daar nog eens tien procent bij. In de loopt van de jaren tachtig werd de samenwerking tussen Renault en Mack steeds sterker. Zo kwam de Renault Midlum onder de naam Mack uit in de Verenigde Staten. De samenwerking tussen Renault en Mack kreeg in 1990 een definitief vervolg. Mack werd in dat jaar een dochteronderneming van Renault. De Mack Vision is voorlopig de laatste vrachtwagen voor de lange afstand. Deze kwam in 1999 uit.

Bron: Encyclpodie van Trucks, Peter J Davis, Veltman Uitgevers 2006

copyright Sebastiaan Kemper Alle rechten voorbehouden 2008-2015

    

           Campeo,
  de Senseo voor onderweg
     Nu verkrijgbaar op
 
www.omvormers.info